Inför tävling :D

Att välja vart man ska åka och tävla kan vara lite av ett mysterium med tanke på att det väldigt ofta går flera tävlingar samma helg. Det finns ju även en hel del frågor som snurrar runt. Hur ofta är det okej att tävla? Vilka klasser? Hur långt ska jag åka?

När vi väljer vart vi ska åka har vi ett par punkter vi utgår ifrån!

Underlag:
Underlaget är för mig väldigt viktigt. Jag föredrar gräsbanor. Framförallt gräsdressade sandbanor. Stumma sandbanor är absolut ingen höjdare.
Antal starter/klasser: Många klasser eller flera hundra startande i varje klass gör dagen lång och jobbig.
Framridningsmöjligheter: Är det en inomhustävling är framridningsmöjligheterna otroligt viktiga. Slabbiga utebanor är ingen hit alls.
Arrangemang: Vissa klubbar är kända för att alltid arrangera säkra, väl genomtänka tävlingar, som fungerar väl och som därmed är trevligare att besöka. Finns även de som är kända för raka motsatsen...

Banor vi gillar ( av personliga skäl, inget menat mot klubbarna) :

Bollerups Rid och Körklubb:
Bra framridningsmöjligheter vintertid. Stor rymlig parkering. Väl utmarkerat var allting finns. Oftast bra funktionärer som sköter sitt jobb bra. Tyvärr ofta många startande.
Dagstorpsortens RF:
Bra framridningsmöjligheter ute. Bra planerat och upplagt.
Frosta RF:
Bra framridning både ute och inne. Själva banan är på gräsdressad sandbana :D. Över lag, lagom många startande, bra parkering, bra funktionärer vid de olika insläppen. 
Färs Härads RF:
Bra parkering med mkt plats. Bra framridningsmöjligheter med gott om plats, både på gräs o på grus. Själva tävlingsbanan ligger på gräsdressad sand. :D oftast mkt bra flyt vid insläpp.
Gärds RF:
Gärds har utan tvekan skånes trevligaste terrängbana. Bra underlag då stora delar av banan ligger på gräsdressad sand. Bra parkeringsmöjligheter samt stora möjligheter för framridning. Lite stum och tråkig hoppbana.
Mkt fina dressyrbanor :D
Malmö RK:
Mkt trevlig inomhusarrangör. Bra parkeringar även vintertid. Bra framridningsmöjligheter. Väl skyltat och bra markerat vart man ska ta vägen. Trevlig personal. Bra underlag i ridhusen.
Ringsjöortens RF:
Gott om plats för både parkering och framridning. Bra cafeteria.
Banan kan vara otrevlig vid för mkt regn då den både blir stum och får stora vattenansamlingar.
Skabersjöortens RF:
Bra arrangerande i form av goda parkeringsmöjligheter, såväl i slottsparken som vid ridhuset. Goda framridningsmöjligheter och oftast bra flyt vid insläpp. Underbar stor gräsbana.
Ystad RK:
Så länge det inte regnar är ystad rk's utebanor kanon. Vid regn blir gräset (på jordbana) mkt halt. Stora ytor att både parkera och rida fram på. Trevligt ridhus.
Torns RF:
En aning dåliga parkeringsmöjligheter. I övrigt bra arrangerat med duktiga funktionärer och trevliga framridningsbanor.
Tävlingsbanan kan vara lite tung.
Österlens RF:
Ibland rörigt på parkeringen, trots stora ytor. Bra framridning samt tävlingsbana på gräs. Blir dock hal vid regn.

Banor vi försöker undvika
(av personliga skäl, inget menat mot klubbarna) :

Flyinge RF:
Ofta väääääldigt många startande vilket gör dagen otroligt lång. Min erfarenhet är att det mer eller mindre alltid är kaos. De ggr jag varit där har man inte blivit inropad till varken framhoppning eller själva hoppbanan. Jag har fått fara runt som en idiot o hålla koll på startnr, strykningar, vem som e inne var osv. För stökigt för en unghäst enligt mig.
Örrestads RK:
Oorganiserat vad gäller parkering, framridningar och veterinärkontroll. Allt på olika håll och ett oändligt springande omkring. Ofta ett stort startfält som gör dagen lång.

Mer kommer efterhand

Anmäla till tävling

Att anmäla till tävlingen är halva jobbet. Numera sköts detta från tävlingsdatabasens hemsida. Länk finns på ridsportförbundet.

Lite att tänka på:

Klasser:
Jag rider alltid två klasser per häst. Är hästen spänd och gör någon tabbe i första pga nervositet eller osäkerhet pga miljön, så har den en chans att gå en bättre runda då den redan varit inne på banan en gång.
Jag avancerar inte i höjd eller svårighetsgrad förrän hästen gått minst en godkänd tävling. I dressyr 65% och i hoppning felfri. Vid val av klass bör man alltså tänka på hästens utbildningsnivå, tidigare tävlingsresultat samt dina egna prestationer. Gick det dåligt förra gången, ta hellre ett steg tillbaka till klassen under och känn att det funkar där än att stressa vidare. 
Vill du inte stå på plats för länge kan det vara klokt att även kolla hur många startande det finns i varje klass vid anmälningstillfället. Över 50 anmälda per klass blir en lång dag...

Tävlingsplats:
Läste du förra avsnittet så har du ju förmodligen redan valt ut ett gäng trevliga tävlingsplatser.
Då är det bara att börja bläddra i kalendern o kolla vilka klubbar som arrangerar vilka klasser och när. Avståndet till klubben kan ju oxå spela stor roll.

Förberedelser:
Se till att du är väl förberedd. Läs propositionen flera ggr så du har klart för dig vad som gäller för just den tävlingen. Anmäl dig i så pass god tid att du inte behöver känna dig stressad med packning, träning, bokning av transport och andra faktorer som kan spela in. Är du stressad påverkas din prestation.

Chesklista packning....

Alla har nog gjort den underbara tabben att komma till tävlingen, börja packa ut hästen och utrustningen, och då upptäckt att man glömt något.
Jag är specialist på att glömma sadelgjorden eller ta fel träns. Har även hänt att jag tagit med ett träns utan tyglar. Därför har jag min egen lilla checklista...


Ryttaren:


[  ] - Hjälm
[  ] - Kavaj
[  ] - Skjorta/Polo
[  ] - Ridbyxor
[  ] - Stövlar
[  ] - Handskar
[  ] - Hästens pass/vacc,Licenser, Grönt Kort, ev Mätintyg, ev Ryttarbok, Nummerlapp samt medicinkort (vid fälttävl)

Hästen:

[  ] - Träns, ev huva
[  ] - Sadel, Schabrak, Sadelgjord, ev förbygel/martingal
[  ] - Benskydd
[  ] - Filt, ev ländtäcke o thermotäcke (vinter)
[  ] - Borste


Dags att köra....

Jahaaa... Då var det alltså dags att köra. Planering är A o O. Det finns inget värre än att komma i sista minuten eller behöva stå o vänta i 2 timmar till första start.

Några riktlinjer:

Reservhjul till både släp och bil är att rekommendera. (tro mig, jag har lärt mig min läxa)...

Kolla startlistan precis innan du åker till stallet. Räkna antalet startande. Vid hoppning, räkna 1 min per ekipage. 10 min paus ombyggnad vid klassbyte o 10 min bangång. Vid dressyr anges oftast ca tid för varje startande. Underbart :D

Ha bilen tankad och klar innan avfärd. Drygt att behöva tanka med häst i transporten, och oftast är det trångt på bensinmackar.

Räkna med 12 min per mil ni ska köra om ni vet vart tävlingsplatsen ligger. Om ni inte vet det, lägg till minst 10 min för förvirrad runtkörning på slutet.

Väl framme. Kolla underlaget på parkeringen. Kör du med tyngre släp och en ikke fyrhjulsdriven bil. UNDVIK blött/lerigt gräs, om ni vill komma hem alltså :P


På plats....

Väl på plats så finns det ju massor att göra. Alla gör på sitt eget sätt. Notera att detta är hur jag sköter min tävlingsdag.

Jag börjar alltid med att halvt om halvt skena iväg till sekretariatet, alltid lika skräckslagen över att vara försenad. (Notera att detta bara har hänt en gång *fniss*). Kollar igenom startlistan igen, noterar vilket ekipage som är inne på banan just då. Startanmäler och visar de papper som efterfrågas.

Kikar eventuellt lite på de som rider. Väntar på banbyggnad eller att banan åter öppnas för bangång (beror på hur många startande det är i klassen respektive hur många som startar förre mej). Sen går jag banan. Går grunden 1-2 ggr. Memorerar den flertalet ggr.
Sen går jag omhoppningen, först en gång med bra normala svängar. Och sedan en gång med alternativa svängar som kan spara tid. (detta då min häst är mer vändbar än snabb och det är här jag kan spara tid). Memorerar återigen allt i huvudet. Ja.. Känns bra. Kollar eventuella kombinationer en extra gång.
Jo känns bra.

Går o tränsar och lastar ur. Går till vet bes om det är reg eller högre. Går tillbaka igen och sadlar på. Börjar rida fram. Nu börjar det roliga ......

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0