Vår Filosofi

Unghästutbildning
Från Föl till Tävlingshäst

Vi eftersträvar en frisk och sund individ, med lång hållbarhet och bra mentalitet. Ett gott psyke är a och o för en sporthäst, såväl som en familjehäst. Enligt oss, ska alla kunna hantera en häst, oavsett om det är en hobbyhäst eller tävlingshäst på Internationell nivå.

Denna grund sätts under hästens första levnadsår...

Vi tror på att hästar så långt om möjligt ska få vara just hästar. Vilket innebär utevistelse. Föl utvecklas fort, och en felaktig tillväxt påverkar hästens fortsatta liv. Notera att det ni kommer läsa är hur VI hanterar våra hästar och hur vi anser att hästhållning bör gå till.

Redan som föl bör de gå i flock, givetvis med sin mamma, men även andra föl, unghästar samt äldre hästar. En blandad flock präglar individen och lär den ett sunt flockbeteende, vilket även påverkar hästens syn på människan som flockledare. Stora hagar med blandad terräng är att föredra. Detta musklar och stärker fölet/unghästen till att bli en stark och hållbar individ. Vatten, stock, sten och kullar är positiva faktorer i en hästs utveckling, då detta gör dem uppmärksamma, och dessutom ger naturlig träning. Föl/unghästar bör inte täckas på, vinterpälsen räcker gott och väl. Hästar som inte är i arbete har inget behov av vare sig klippning eller täcke. De naturliga fetterna i pälsen skyddar tillräckligt. Även dessa faktorerna påverkar hästens framtida hälsa, då väder och pälsförhållanden påverkar immunförsvaret, Långa dagar ute skadar inte, så länge hästarna kan söka skydd och har rikligt med mat. Hellre lösdrift med fri tillgång på grovfoder, än stallvistelse...

Personligen föredrar jag en så sen inridning som möjligt. Många unghästar är inte mogna för uppgiften som 3-åring. Dock har hästvärlden börjat värdesätta 3-års testet lite väl mkt så tyvärr, stressas för många unghästar dit.
Vi brukar rida in våra unghästar ca 1 månad innan testet. Och därefter ställs de av för sommarbete och vila. På hösten, rids de in på nytt, och hålls igång ca 2-3 månader. Sen ställs de av igen. Vilan gör mer nytta än vad man tror, då en unghäst behöver tid att smälta de saker den upplevt. På våren, då de fyller 4, tas träningen upp igen, och de börjar även hoppas in. De får gå några klasser på våren och ställs sedan av igen för sommarbete. Jag anser inte att 4-års championatet är viktigt om hästen gått 3 års testet. Träningen återupptas sedan igen på hösten, några tävlingar till och sedan en behövlig vintervila. Som 5-åring börjar allvaret och träningen trappas då även upp en del. Många unghästar ska nu kvala till breeders. De som kvalar får ju givetvis gå breeders. De som inte lyckas kvala får några veckors vila. De som går breeders får vilan efteråt. Samma sak som 6-åringar.

En sak jag tycker är otroligt viktigt är att man som unghäst ägare inte satsar eller har i åtanke att unghästen ska gå samtliga årgångstävlingar. Ställ denna frågan till dig själv. Hur många av de unghästar du sett tävla alla årgångstävlingarna ser du ute på tävlingsbanorna senare i livet???....
Kom du fram till samma sak som jag gjorde? Nästan inga.. Därför att de är slut. De har tränats för hårt, tävlats för mkt, och helt enkelt inte haft den hållbarhet som behövs för ett så aktivt tävlande. Vad väljer du? Att tävla och visa din unghäst till max, men då den fyller 7-8 år är den slut, eller ta det lugnt och känna efter vad unghästen är kapabel att prestera, kanske hoppa över nån tävling och årgångsvisning och istället ha en häst som fortfarande tävlar då den fyller 15.?
För mig är frågan redan besvarad. Hästen ska va lika fräsch då den fyller 15, som den dagen den visades som unghäst........

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0